вівторок, 24 березня 2020 р.

Засіб для роботи з базами даних DBeaver


DBeaver Community Edition– безкоштовний графічний інструмент для роботи з такими базами даних як MySQL, PostgreSQL, SQLite, Oracle, DB2, SQL Server, Sybase, MS Access, Teradata, Firebird, Apache Hive, Phoenix, Presto, etc. Платна версія DBeaver Enterprise Edition також може працювати з noSQL базами даних.

Щодо плюсів то можу сказати, що як засіб роботи з готовою базою даних DBeaver доволі зручний. Тут можна переглянути ER діаграму бази даних, написати скрипт і запустити SQL  запити з переглядом їх результатів, редагувати дані в таблицях і отримувати деякі статистичні показники по стовпчиках як то середнє, мода, сума. В платній версії є можливість побудови стовпчикових діаграм.

Щодо мінусів, то створювати базу даних у графічному режимі тут доволі незручно, інтерфейс перегружений масою додаткових форм, які постійно вискакують при спробі щось зробити з таблицею і її полями. Можливо, якщо добре почитати інструкцію, то це б не було важко, але як на мене інтерфейс створення і редагування структури бази даних доволі незручний і інтуітивно незрозумілий. Принаймні в цьому плані MySQL Workbench значно випереджає DBeaver, жаль тільки, що перший заточений під MySQL. Створювати базу даних у DBeaver краще через  SQL запити так би мовити «ручками».

Так наступний рисунок демонструє роботу із  SQL скриптами. Скрипт можна виконувати як весь зараз, так і по одному запиту, натискаючи Ctrl+Enter. Знизу під скриптом зображений результат запиту.



Доволі зручно, що можна переглянути структуру бази даних у вигляді ER діаграми (діаграми сутність-відношення).



В цілому, якщо ви не розробник баз даних, а використовуєте вже готову базу даних, то доволі зручний, простенький засіб роботи з даними різнотипних баз даних.

Можливо вас зацікавить також стаття: "Коротко про MongoDB (noSQL)"

Немає коментарів:

Дописати коментар