пʼятницю, 16 вересня 2022 р.

Мета. Процес безперервного вдосконалення (Еліягу Ґодратт і Джефф Кокс)


Мета.
Процес безперервного вдосконалення - специфічна книга. Я б назвав це промисловим романом, хоча в описі сказано, що це бізнес-роман. На саму книжку я натрапив завдяки почутим рекомендаціям на одному з ютуб відео Сергія Немчинського, колишнього програміста, а зараз власника учбового програмерського центру. Я думав, що це чергова книга з настановами по вдосконаленню, але коли почав читати зрозумів, що помилився. Твір є більш художнім романом, ніж книгою з настановами. Хоча певні настанови тут присутні, лишень викладені вони тут у специфічній манері. 

Є дві сюжетні лінії. Одна - це вивід з кризи заводу на якому герой є керівником, а друга - це сімейне життя героя. І одне, і інше добряче валиться з рук. Вся книга будується навколо налагодження цих двох сфер життя героя і, на диво, легко читається завдяки гострим перепетіям в сюжеті.

Все починається з того, що заводу дають три місяці на покращення його стану. Інакше - закриття, а це більше 600 людей необхідно буде викинути на вулицю. Відповідно головний герой кидається з головою рішати проблеми заводу і на дружину, і дітей у нього часу не лишається. Все це призводить до того, що дружина тимчасово йде від нього, а на заводі все більші відставання у виготовленні деталей. Що саме за деталі не особливо уточнюється, але вони дуже важливі замовникам.

На допомогу герою стає випадкова зустріч з давнім знайомим фізиком Йонною, який підкидає деякі ідеї для роздумів. Спочатку герою приходиться дійти до висновку, що є метою виробництва. Зрештою він доходить до висновку, що це заробіток. Тобто завод повинен давати гроші. Щоб це зробити Йонна радить збільшити прохід, тобто кількість деталей, що виготовляється. Але крім того на заводі багато складів забиті деталями, які не продані, крім того постійно виникають проблеми, що то одних деталей не хватає для остаточного складання, то інших. Маса незадоволених клієнтів, які тижнями, а то й місяцями чекають на свої товари.

Вирішити проблеми помагає віднаходження на заводі так званих "пляшкових горлечок" - вузьких місць на заводі, які не дозволяють збільшити виробництво і які є, чи не основною, причиною затримок. Також приходиться змінити процеси виробництва. Герой з своїми співробітниками вирішує поступово ряд проблем на заводі, зокрема, як збільшити прохід через ці пляшкові горлечка. Автор поступово детально описує всі прийняті рішення і чому вони приймалися виходячи з поточних справ заводу. Все це робиться в доволі цікавій, не нудній, динамічній манері.

Одночасно герой налагоджує спілкування з дружиною і, поступово, усе життя налагоджується, як сімейне, так і робоче.  Герой іде на підвищення, а разом з цим йому приходиться вирішувати нові виклики.

Ця книга більше для тих, хто має справи з певними робочими процесами і, особливо, з виробництво. Але, в цілому, книга для мене виявилась цікавою і, однозначно, часу потраченого на її прочитання мені особисто не шкода.



Немає коментарів:

Дописати коментар