середу, 4 грудня 2013 р.

Електронні словники для Linux

Якщо ви працюєте часто з текстами на англійські мові, то тут не обійтися без електронного словника. Дехто під linux ставить Lingvo, проте це не шлях для початківців і часто виникають деякі проблеми, хоча коли є бажання усе можна зробити.

Власне ж для linux існує декілька програм аналогів Lingvo. Зокрема є такі програми як StarDict та GoldenDict. Встановлення цих прикладень не повинно скласти проблем. В Ubuntu це взагалі доволі просто робиться через  Ubuntu Software Center. Ввівши в пошуку StarDict або ж GoldenDict і натиснувши install отримуємо бажане.

Особисто я почав із StarDict. Після його встановлення звантажив з PirateBay словники для lingvo конвертовані у формат DICT і закинув їх у каталог (з правами адміністратора):

usr/share/stardict/dic

В налаштуваннях можна налаштувати почерговість пошуку по словниках. Проте з групуванням їх у мене дещо не склалося. Та й взагалі інтерфейс не дуже дружній до користувача.

Більш краще встановити GoldenDict. Набагато зручніший інтерфейс. Плюс підтримує мовні словники різних форматів, в тому числі і формат, який використовує StarDict, також підтримується пошук в інтернеті.


Після встановлення GoldenDict автоматично знайшов словники StarDict (в каталозі usr/share/stardict/dic). В разі якщо необхідні додаткові словники: права кнока миші на зображення словників та тиснемо edit this group або ж вибираємо меню edit/Dictionaries. На вкладці Sources вказуємо місце знаходження словників. Словники для різних мов можна знайти в інтернеті. Зокрема на http://www.babylon.com.

На вкладці Groups можна по-групувати словники. При здійсненні пошуку слова можна вказати в якій групі шукати.

 


В принципі з програмою і її налаштуваннями не складно розібратися.

Немає коментарів:

Дописати коментар