пʼятницю, 31 жовтня 2014 р.

Важливість базових знань



Чим більше вивчаєш, тим більше розумієш, що якщо спочатку щось не зрозумів, вірніше, якщо не засвоїв базові (основні, елементарні) знання з певної галузі, то згодом це може становити значну проблему у розумінні складнішого матеріалу. Так, для прикладу візьмемо, програмування і Java. Якщо ти не освоїв базові концепції об'єктно-орієнтованого програмування і те як це все реалізовано в Java (так зване Java Core) до найменших деталей, то рух дальше буде важкий.  Переважно з таких програмістів стають так звані "бидлокодери", які просто ліплять куски коду докупи до кінця не розуміючи, що кожен рядок коду означає. До певних пір це працює, але лише до певних. Крім того після таких людей розібрати код просто нереально. Що правда через цей етап мабуть проходять усі спочатку:), оскільки, часто, щоб зрозуміти щось, потрібно спробувати хоч щось запрограмувати і пройтися дальше в матеріалі, а згодом повернутися.

Те ж саме стосується математики, якщо добре не освоїти шкільної математики, то в університеті максимум що зможеш, то автоматично застосовувати формули по якомусь накатаному алгоритму. Проте, коли поставити якусь задачу по обробці конкретних даних експерименту, то може бути повний тупик, або ж неправильне застосування певних методів і т.п. Цим грішать багато наукових досліджень. Зокрема, доволі мало людей має хороше уявлення про елементарні речі, які давно знають деякі статисти: в біології, медицині, психології і у всьому що пов'язано з людьми і живими організмами, не можна покладатися на окремі випадки і спостереження. А ще крім того, людський мозок часто забуває певні нюанси і те що не використовується довго і все це потрібно повторювати, якщо не хочеш забути.

середу, 29 жовтня 2014 р.

Освоюємо Java: Цикл For (відеоурок)

 
У відеоуроці: 
види циклів у Java, класичний цикл For та покращений цикл for (for each), 
вивід елементів масиву, безкінечний цикл, інструкція break у циклі for

Інші відеоуроки: тут
Все стосовно Java: тут

четвер, 16 жовтня 2014 р.

Для чого освіта?

Цікаві дані, які я зустрів в книзі "Статистика для Чайников". Книга хороша для початківців, але в російському перекладі є проблема із шрифтами: грецькі букви не були добре надруковані, що дещо унеможливлює нормальне читання тих частин тексту, де ідеться про формули з грецькими літерами. Щоправда формули там не такі вже й важливі, переважно елементарні і їх доволі мало. Мене вона зацікавила передусім цікавим викладом матеріалів та великою кількістю ілюстрацій. Ось один з цікавих графіків про залежність зарплати в США від рівня освіти.
Як видно з графіка, що чим кращий рівень освіти тим вища зарплата. Щоправда, не забуваємо, що це все в середньому. Цілком може людина без вищої освіти, при певних здібностях і відповідному характеру заробляти набагато більше ніж більшість людей з вищою освітою. Проте в середньому чим краща освіта тим більше ви можете заробляти. На тим кращі посади та зарплати ви можете претендувати із меншою кількістю зусиль ніж люди з нижчим рівнем освіти. Навіть якщо людина лише протирала штани в інституті, усе рівно щось та відкладалось в голові, як мінімум в неї більший кругозір. Звичайно диплом не гарантує успіху, але це хороший старт. Усе решта залежить від реальних знань, персональних якостей та цілей в житті.