вівторок, 30 жовтня 2012 р.

Як вивчити англійську мову і для чого вона технарям?

Вчиш англійську в школі, вчиш, а результат нульовий. Потім ідеш в університет там тебе знову нею мучать і все рівно як не говорив нею так і не говориш. Граматичні правила ніяк в голову не вдовбуються. Ніби і вчиш слова та матеріал занять і сяк-так домашні вправи виконуєш. Більш того якось пробуєш себе занурювати в англійську, якісь самовчителі почитувати, музику слухати, а все рівно не йде. Думаю ситуація знайома багатьом? Аналогічні проблеми були і в мене, поділюсь власним досвідом з підтягування англійської. Щоправда, я б не сказав, що я  нею вільно володію, але принаймні англомовні блоги, довідники та книжки, з допомогою лінгво, читати виходить доволі непогано і швидко.

Мотивація


Перше, що вам потрібно це усвідомити для чого вона вам. Звичайно можна багато говорити, що це найпоширеніша мова і важко буде за кордоном без неї, але це уже всі чули і це дійсно для всіх і особливо якось не стимулює. Цей стимул починає працювати лише після того як люди побувають за кордоном  і напряму наткнуться на мовний бар'єр. А ось реальний стимул, це те що без англійської вас неможливо рахувати професійним технарем. Особливо це стосується програмістів.  Хоча і схемотехнікам без англійської не обійтись.. В основному українською та російською наявна інформація для навчання елементарним, початковим речам. Зокрема, переважна більшість книг наявних російською мовою - це комерційні видання, які орієнтовані на широкий загал. А це передусім студенти. Доволі мало більш професійних видань. А вузькоспеціалізованих взагалі на пальцях можна перерахувати. Крім того ця література уже на початок виходу перекладу застаріла на кілька років. Сучасні ж інформаційні технології розвиваються доволі швидко і вам потрібно встигати за знаннями. Крім того багато речей залишаються неперекладеними, як то хелпи по мовах програмування, хелпи до програмних засобів і бібліотек мов програмування. А це все значить, що без англійської ви постійно натикатиметесь на значні труднощі з пошуком інформації, що сповільнятиме вашу роботу. а отже напряму впливатиме на рівень ваших доходів.

Як вчитися


Коли ви усвідомили, що англійська вам справді потрібна можна приступати.

1. Перш за все, якщо ви повний новачок знайдіть самовчитель, краще озвучений і ознайомтесь з правилами читання та вивчіть хоча б кілька десятків слів англійською. Щоправда в англійській мові велика частина слів читається поза правилами, але є стандартні буквосполучення, які переважно читається однаково як то -оо- читається у, чи -tion - читається шн і т.п. це спростить вам процес вивчення нових слів і читання літератури. Звичайно, що ви зразу всі правила не вивчите, але принаймні будете розуміти чому ряд слів читаються саме так.

2. Запишіться на курси англійської чи найміть репетитора.  Для чого вам курси? звичайно, якщо ви маєте значну силу волі  то можете навчатись самі. Але принаймні на початках вам потрібна людина, яка виправить вашу вимову і якось виправлятиме ваші помилки. Крім того як показує мій власний досвід, доволі важко заставити себе постійно займатись англійською. Тому краще якщо у ваш час буде організований таким чином, що ви не зможете ухилятися від заняття англійською мовою. А найкраще це зробити, якщо ви братимете заняття в когось. Щоправда репетитор це більш дорожчий варіант, курси все ж коштують дишевши. При чому при виборі курсів зверніть увагу на кількість людей в групі. Групи повинні бути невеликими близько десятка, максимум 15. Плюс зверніть увагу на відгуки про дані курси. Переважно хороші курси доволі популярні і розрекламовані, дозволяють самостійно вибрати собі викладача англійської та передбачають спілкування з native-спікером, а по простому з людьми для яких англійська рідна.

3. Зубріть слова. Незалежно від того чи ви займаєтесь самі чи ходити на курси чи репетитора. Поповнюйте постійно свій словниковий запас. Якщо ви ідете по якісь програмі, то вивчайте ті слова, які вам попадаються у вашому підручнику чи задають на курсах і навіть понад це. Чому слова важливі? Основна причина в тому, що без слів ви не зможете успішно освоювати граматичні правила. Ось чому я порадив спочатку набути елементарний словниковий запас, а тоді іти на курси англійської. Якщо ви не знаєте слів, при вивченні граматики ви витрачаєте розумові зусилля на згадування слів, а не на самій граматиці, не говорячи уже про говоріння англійською, де вам швидко треба згадувати слова і формувати правильним чином з них речення. Ось одна з причин того, чому в школі люди не роблять значних успіхів в англійській. Перед проступанням до заданих письмових вправ чи зубріння якогось тексту, спочатку бажано вивчити всі слова, а тоді приступати до самого завдання. І тут можу дати кілька порад із власного досвіду:
  • заведіть словник для слів. Як його вести знають усі зі школи. Три колонки: слово, транскрипція, значення
  • тренуйтесь в написанні. При вивченні слів із словника тренуйтесь в їхньому написанні пишучи багаторазово слово, при цьому повторюйте про себе його значення.  (В школі в середніх класах вам задавали таку вправу, але коли учні її роблять, то основною їх метою є написання кількох рядочків заради виконання завдання вчителя, а не вивчити ці слова). Завчили написання одного слова переходіть до іншого. Дійдете до п'ятого чи десятого слова спробуйте повернутись і закривши колонку зі словом, читаючи значення попробуйте згадати слово і його написання, напишіть. Далі переходьте до другого, якщо якесь не можете правильно написати, напишіть його ще декілька раз. Завчили перший десяток переходьте до наступного десятка. При цьому час від часу вертайтесь, повторюйте уже завчені слова. В результаті написання слів ввійде у вас в підсвідомість. На рахунок ефективності 25 кадру не знаю, але щодо якісного вивчення при написанні слів даю гарантію, перевірено на собі.
  • заведіть карточки для слів. Коли вивчите написання слів, то слова все рівно потрібно повторювати, оскільки сьогодні ви їх пам'ятаєте, а завтра уже забули. На невеликих карточках з однієї сторони пишіть англійське слово з другої значення слова українською. Я, наприклад, розрізав канцелярські карточки для тимчасових записів пополам і писав на них. І аналогічно до вивчення написання перебирайте карточки починаючи з десятка і поступово збільшуючи їх додаючи слова. Дивитесь українська значення - говорите англійське слово і навпаки. Таким чином мені свого часу вдавалося за день вивчати близько 50-100 слів. Коли карточок стане забагато, виберіть ті які помиляєтесь і продовжуйте вчити. Ті що вивчили не викидайте, а раз на тиждень чи на два тижні повертайтесь і повторюйте їх. Дехто радить ще наклеїти карточки із назвою англійською на всі побутові речі і кожного дня повторяйте як називається та чи інша річ. Особисто я таким способом не користувався, але в цьому є свій сенс і чув що дієво.
 4. Занурюйтесь в англійську. Коли ви вже набрали певний словниковий запас, освоїли трішки граматику, то можна починати більш глибше занурення в англомовне середовище. Якщо ви ходите на курси, то вам таке середовище уже організували, але цього не достатньо. Вам передусім потрібна професійна лексика, тому починайте читати професійну літературу, хелпи. Поставте собі англомовні програми, дивіться фільми, які вам цікаві і слухайте музику. Корисним є здійснення перекладів з англійської.  Ви можете завести свій блог і виставляти там свої переклади цікавої інформації з англомовних сайтів, або ж перекладати статті з англійської на українську у Вікіпедії, які вам цікаві.

5. Знайдіть з ким можна б було поспілкуватися англійською.  Усне спілкування теж є важливою складовою вивчення англійської. Якщо ви розпочнете навчання на курсах, то там вам забезпечать певну розмовну практику. Крім того корисним є спілкування з іноземцями. Благо є інтернет і ви просто можете переписуватися з кимось у соцмережах, або спілкуватися вживу по скайпу.

Головне постійно працюйте і результат не забариться!


Немає коментарів:

Дописати коментар